Kitaransoiton opettelu on monelle pitkäaikainen haave, jonka toteuttaminen voi kuitenkin vaatia erittäin paljon ponnisteluja. Todellisuudessa soittoharrastuksen aloittaminen on kuitenkin helppoa ja melko edullistakin, joten jos toiveenasi on oppia soittamaan kitaraa, ei tämän haaveen toteuttamisen kanssa kannata turhaan jarrutella. Internet on mahdollistanut tämänkin harrastuksen kivuttoman aloituksen – ja usein aivan ilmaiseksi.

Ihan ensimmäiseksi kitaransoittoa aloittelevan tulee kuitenkin ja tietysti hankkia itselleen kitara. Jos et ole vielä varma siitä, kuinka pitkään todellisuudessa jaksat jatkaa harrastusta, kannattaa harkita käytetyn kitaran hankkimista. Parhaimmillaan saatat saada tuttaviltasi käyttämättömäksi jääneen kitaran ilmaiseksi, mutta jos sinulla ei käy näin hyvä tuuri, kannattaa selata nettikirpputorit läpi. Tosin uusikaan kitara ei välttämättä ole kallis investointi – uuden akustisen kitaran voi saada jopa alle sadalla eurolla. Akustinen kitara on paras valinta kevyiden pop- ja rock-kappaleiden soitteluun. Jos taas haluat soittaa rankempaa rokkia tai heviä, voi sähkökitara olla sinulle parempi valinta. Pelkkä sähkökitara ei kuitenkaan riitä, vaan sen lisäksi tulee hankkia myös vahvistin.

Kitaran ja mahdollisen vahvistimen lisäksi sinun tulee hankkia välineet kitaran virittämiseen. Helpoiten virittäminen sujuu viritysmittarilla, jonka hankkimisen ei myöskään onneksi tarvitse upottaa paljoakaan rahaa. Halvimmillaan viritysmittarin voi saada alle 10 eurolla.

Opetusmateriaalin hankinta

Seuraavaksi sinun tulisi päättää, haluatko opetella kitaransoittoa itseksesi vai soittotunneilla. Mikäli olet valmis panostamaan uuteen harrastukseesi mahdollisesti suuriakin summia, yksityistunnit voivat olla sinulle paras vaihtoehto. Jos budjettisi on kuitenkin rajallisempi, kannattaa sinun harkita ryhmätunteja tai itseopiskelua. Edullisia ryhmätunteja saatat löytää esimerkiksi kaupunkisi kansalaisopistosta.

Jos päätät aloittaa opiskelun itsenäisesti, kannattaa sinun etsiä joko kirja, nettisivu tai sovellus, kuten Musopia FourChords, joka opastaa sinut alkuun kitaransoitossa ja antaa palautetta kehityksestä. Netistä löytyy useita täysin ilmaisia sivustoja, joilla opetetaan soittamaan kitaraa. Esimerkiksi YouTubesta voi myös löytyä hyödyllisiä videoita opiskelun tueksi. Jos taas opiskelet mieluummin kirjasta, mutta et ole valmis maksamaan siitä, kannattaa tutustua esimerkiksi paikkakuntasi kirjaston valikoimaan.

Soittotaidon opettelu

Voidaksesi aloittaa varsinaisen soittamisen, alkuun sinun tulee opetella otteita ja sointuja. Erilaisia otteita on olemassa jopa tuhansia ja yhden soinnunkin voi soittaa monella eri tapaa, mutta tämän ei kannata lannistaa. Aloitteleva soittaja pääsee hyvin alkuun opettelemalla muutaman perussoinnun. Jos olet kiinnostunut soittamaan rock- tai hevikappaleita kannattaa sinun tutustua myös voimasointuihin, joita käytetään monissa kyseisen genren kappaleissa. Barre-sointuihin tutustuminen voi myös olla hyvä idea.

Sointujen ja otteiden opettelun lisäksi kannattaa jo heti alkuun opetella lukemaan tabulatuureja. Kitaralle tarkoitetussa musiikissa kappaleet kirjoitetaan nuottien sijasta tabulatuureina. Toki jos haluat oppia soittamaan vain muutaman kappaleen, silloin tämä ei välttämättä ole tarpeellista. Tabulatuurien osaaminen tekee kuitenkin uusien biisien soiton opettelusta huomattavasti helpompaa, ja kehityt nopeammin.

Kun olet opetellut muutamia sointuja, on hyvä aika siirtyä opettelemaan säestystä. Suurin osa aloittelevista kitaristeista opettelee ensimmäisenä nimenomaan soinnut sekä komppaamisen. Jos pelkkä kappaleiden säestäminen ei kuitenkaan innosta, vaan haaveilet soolokitaristin urasta, on tarpeen alkaa opetella myös asteikkoja eli skaaloja. Erilaiset soolot ja melodiat perustuvat nimittäin vahvasti erilaisiin skaaloihin.

Aloittelijan ei kannata säikähtää, vaikka ensi lukemalta kitaransoiton opettelu saattaakin kuulostaa lähes mahdottomalta tehtävältä. Opettelun kanssa ei ole mitään kiirettä, joten opiskele rauhassa yksi asia kerrallaan. Ja kuten edellä mainittu, hyvästä oppaasta on suuri apu opettelun aloittamisessa. Voi olla jopa hyvä idea hankkia parikin eri opasta, joiden avulla soittamista opettelee. Näin jos esimerkiksi yhdessä oppaassa jotakin asiaa ei ole opastettu jotakin asiaa omaan makuusi tarpeeksi selkeästi, voit etsiä apua esimerkiksi videoista tai soitonopettajalta.