Aloittelevasta kitaransoiton harrastajasta saattaa tuntua, että uuteen harrastukseen liittyy niin paljon erilaisia muistettavia asioita, ettei niitä tule koskaan oppimaan. Alle olemme keränneet uusien harrastajien avuksi muutamia tärkeimpiä vinkkejä, joista on varmasti hyötyä kitaransoittoa aloitellessa.

Ole kärsivällinen

Uuden harrastuksen aloittaessaan on usein todella innoissaan ja näin ollen kitaraakin haluaisi oppia soittamaan mahdollisimman nopeasti. Kannattaa kuitenkin muistaa, että soittamaan oppiminen vaatii kärsivällisyyttä ja sinnikkyyttä. Älä siis luovuta, vaikka alkuun tuntuisikin siltä, ettet edistyisi juuri ollenkaan. Lisäksi jos hätäilet liikaa opettelun kanssa, on suurempi todennäköisyys, että opit erilaisia “pahoja tapoja”, joista on vaikea oppia myöhemmin pois. On parempi edetä hitaasti ja opetella oikeat tekniikat kunnolla.

Sinnikkyys ja kärsivällisyys ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sinun tarvitsisi opetella tuntikausia päivittäin. Toki voit tehdä näinkin jos haluat, mutta jo parinkymmenen minuutin harjoittelu muutaman kerran viikossa riittää siihen, että voit edistyä melko nopeasti.

Aloita opettelemalla soinnut huolellisesti

Jos olet katsellut kitaransoittovideoita netistä, olet saattanut huomata, että moni pitkään harrastanut kitaransoittaja soittaa todella nopeasti. Sinullekin saattaa herätä tästä sellainen mielikuva, että sinun tulisi jo heti alkuun opetella soittamaan nopeasti. Tätä ei kuitenkaan kannata tehdä. Ennen kuin alat harjoitella nopeutta, kannattaa opetella soinnut hitaasti ja huolellisesti. Vasta kun osaat asetella kätesi ja sormesi tarkasti oikeille kohdilleen kunkin soinnun kohdalla, voit alkaa ajatella tahdin nopeuttamista. Tästä ei kuitenkaan kannata liikaa stressata, sillä yleensä tahti nopeutuu luonnostaan harjoittelun edetessä.

Opettele oikea käden asento heti

Aloittaessasi kitaransoiton tulet huomaamaan, että kitaran kielten painaminen on melkoisen raskasta hommaa. Varsinkin alkuun sormesi varmasti kipeytyvät ja ehkä rannettasikin sattuu. Tällöin luonnollinen reaktio yleensä on nostaa peukalo otelaudan päällipuolelle. Tämä kuitenkin aiheuttaa sen, ettet enää paina kieliä varsinaisella sormenpäällä, vaan sormen litteällä osalla. Peukalon nostamista otelaudan päälle tai reunaan tulisikin siis välttää.

Oikeoppisesti peukalon tulisi olla kitaran kaulan takapuolella. Tällöin sinun on pakko käyttää soittamiseen sormenpäitä, mikä taas antaa paljon paremman tarkkuuden soittaessa. Sormenpäitä käyttäessä et tule läheskään yhtä helpoksi painaneeksi vahingossa sellaisia kieliä, joihin sinun ei ollut tarkoitus osua. Oikea ote saattaa alkuun tuntua oudolta, mutta siihen kannattaa totutella välittömästi. Jos tulet alkuun opetelleeksi vääränlaisen otteen, siitä saattaa olla vaikeaa enää oppia pois.

Harjoittele sekä istuen että seisten

Jos tiedät, että tulet lähinnä soittelemaan kotona omaksi iloksesi, tämän opettelu ei ole niin tärkeää. Jos kuitenkin haaveilet edes joskus esiintyväsi myös yleisön edessä, kannattaa jo heti alkuun opetella soittamaan sekä istuen että seisten. Soittoasento on nimittäin hyvin erilainen näissä kahdessa asennossa. Istuen soittaessa moni yleensä kumartuu hieman eteenpäin nähdäkseen, missä kädet liikkuvat. Seistessä tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, ja vasemman käden näkeminen seisoma-asennossa on huomattavasti vaikeampaa. Jos haluat harjoitella seisaaltaan soittamista, kannattaa hankkia laadukas hihna, johon kitaran kiinnität, sekä säätää se mukavaan soittokorkeuteen.

Älä välttele vaikeita sointuja

Jotkin soinnut ovat todella vaikeita varsinkin aloitteleville soittajille. Monesti vaikeat soinnut on mahdollista korvata jollakin helpommalla, mutta näin ei kuitenkaan kannata tehdä. Lopulta saatat nimittäin päätyä välttelemään kyseistä sointua loppuelämäsi etkä koskaan opi sitä kunnolla. Joten vaikka tietyn soinnun oppiminen tuntuisikin hankalalta, kannattaa vain purra hammasta ja opetella se kärsivällisesti. Vaikeiden sointujen opetteleminen saattaa tuntua välillä todella turhauttavalta, mutta kova työ palkitaan, sillä kun osaat sointuja mahdollisimman laajasti, sinulla on myös paljon suurempi valikoima erilaisia biisejä soitettavanasi.