Moni kitaraharrastusta aloitteleva varmasti pohtii sitä, millä tavoin soittamista kannattaisi lähteä harjoittelemaan: yksityistunneilla, ryhmässä vai jopa kokonaan itsenäisesti. Kaikilla näillä opiskelumuodoilla on niin hyvät kuin huonotkin puolensa. Yksin opiskellessa saa opiskella omassa tahdissaan, mutta myös ryhmässä opiskelu tuo mukanaan monia etuja, joita ei välttämättä heti tule ajatelleeksi. Nyt keskitymmekin siihen, mitä hyviä puolia ryhmämuotoisella kitaransoiton opiskelulla on.

Edullisuus

Ryhmätunnit ovat yleensä huomattavasti halvempia kuin yksityistunnit. Jos siis haluaa selvitä harrastuksessaan mahdollisimman pienellä budjetilla, ovat ryhmätunnit hyvä ajatus. Toki itsenäisesti opiskelu voi tulla vieläkin edullisemmaksi, mutta läheskään kaikilla eivät motivaatio ja kärsivällisyys riitä yksinäiseen harjoitteluun. Yksin opiskellessa saattaa myös helpommin omaksua erilaisia virheellisiä tekniikoita, joista voi olla vaikea opetella eroon. Ryhmätunneilla opettamassa on yleensä kokenut kitaransoittaja, tai jopa musiikkialan ammattilainen, joka varmasti osaa opettaa oikeat tekniikat, ja korjata virheasennot välittömästi. Toki jos budjetti ei ole tiukka, soittotunteja ei kannata välttämättä valita pelkän hinnan mukaan. Toisille sopii paremmin ryhmäopetus, ja toisille taas yksityisopetus. Asiaa kannattaa siis pohtia kaikessa rauhassa useammalta eri kantilta.

Sosiaalisuus

Epäsosiaalisemmat yksilöt voivat kokea ryhmätuntien sosiaalisuuden myös huonona puolena, eikä siinä tietenkään ole mitään väärää. Ryhmätunnit eivät ole kaikkien juttu. Jos kuitenkin kaipaa elämäänsä uusia tuttavuuksia tai ehkä jopa kavereita, voivat ryhmätunnit olla loistava mahdollisuus löytää niitä. Mikäpä nimittäin antaisi paremman pohjan ystävyyssuhteelle kuin yhteinen harrastus? Ryhmätuntien kautta uusiin ihmisiin tutustuminen voi olla helppo vaihtoehto hieman ujommillekin henkilöille, sillä soittotunneilla ja niiden jälkeen on helppo keksiä jutun juurta yhteiseen harrastukseen ja juuri päättyneeseen tuntiin liittyen. Tai jos haaveilee bändin perustamisesta, ehkä voi löytää ryhmätunneilta henkilöitä, jotka ovat myös kiinnostuneita sellaisen perustamaan. Ryhmätunneilla voi siis luoda sellaisia verkostoja, jotka ovat tulevaisuudessa mahdollisesti hyödyllisiä. Samanlaisten verkostojen luominen ei yksityistunneilla onnistu.

Erilaisten taitojen oppiminen

Sekä yksityis- että ryhmätunneilla toki opetetaan kitaran soittamisen tekniikkaa jokseenkin samalla tavalla. Ryhmätunneilla kuitenkin oppii myös soittamaan yhdessä muiden kanssa. Tämä on erityisen hyödyllinen taito silloin, jos haaveilee vaikkapa siitä, että vielä joku päivä voisi soittaa yhtyeessä. Parhaassa tapauksessa voi jopa oppia hyödyllisiä asioita paitsi opettajalta, myös muilta oppilailta – ehkäpä joku keksii ratkaisun juuri itseä vaivaavaan pulmaan, tai opiskeluissa ilmenneeseen ongelmaan.

Ryhmä toimii motivaationa

Vaikka moni meistä haluaakin ajatella käyttäytyvänsä täysin omilla ehdoillaan, tosiasia kuitenkin on se, että me kaikki otamme joko tietoisesti tai tiedostamattamme vaikutteita ympärillämme olevista ihmisistä. Mitä enemmän vietämme aikaa tietyn ihmisen seurassa, sitä todennäköisemmin oma käyttäytymisemme saa vaikutteita hänen käytöksestään. Vaikka se voi joskus olla negatiivinenkin asia, sillä toisinaan tarttuvat tavat ovat huonoja, kitaransoiton opiskelussa siitä voi olla suurta hyötyä. Jos siis opiskelee kitaransoittoa motivoituneiden ihmisten ympäröivänä, motivaatio saattaa tarttua, mikä voi itse asiassa vauhdittaa kitaransoiton oppimista yllättävänkin paljon.

Hauskuus

Ryhmässä opiskelu on monesti huomattavasti hauskempaa, ja sen ansiosta ehkä jopa helpompaa kuin yksin opiskelu. Ryhmätunneilla on oma tunnelmansa, jota ei valitettavasti tavoita yksityistunneilta. Kitaransoiton oppiminen kysyy kärsivällisyyttä, ja viihdyttävässä ympäristössä kärsivällisyyden ylläpitäminen saattaa olla helpompaa. Lisäksi, kun turhautumiset ja muut ongelmat oppimisen kanssa voi jakaa toisten opiskelijoiden kanssa, jotka ovat varmasti törmänneet juuri samoihin asioihin, eivät ongelmat ehkä enää tunnukkaan niin suurilta. Yleensä joka ikiselle ryhmätunnille myös mahtuu ainakin yksi ryhmän hauskuuttaja, joka saa kaikki muut nauramaan. Parhaassa tapauksessa kitaratunneista tulee jopa yksi viikon odotetuimmista ja viihdyttävimmistä tapahtumista.