Jos olet päätynyt tälle sivulle, olet ilmeisesti tullut jo siihen tulokseen, että haluat opiskella kitaransoittoa ryhmässä yksityistuntien tai itsenäisesti opiskelun sijasta. Tämä onkin monelta kannalta hyvä valinta. Toki ryhmätunneilla ei pääse etenemään samalla tavalla omassa tahdissaan kuin yksityistunneilla, eikä opettajalta saa yhtä paljon henkilökohtaista huomiota. Ryhmätunnit tuovat kuitenkin mukanaan myös monia hyötyjä. Ryhmässä opiskelu voi muun muassa toisinaan auttaa oppimaan nopeammin. Lisäksi ryhmätunnit ovat usein hauskoja, ja voipa niiltä löytää jopa uusia kavereitakin.

Mistä tälläisiä kitararyhmiä sitten löytää? Jos et ole koskaan vartavasten etsinyt kitaratunteja, et ehkä tiedä, mistä niitä kannattaisi lähteä etsimään. Kaikista yksinkertaisimmillaan pääset alkuun etsinnöissäsi kirjoittamalla Google-hakuun “kitararyhmät” tai “kitaratunnit” sekä oman paikkakuntasi nimen. Yleensä jokaiselta paikkakunnalta löytyy vähintäänkin muutamia paikkoja, joissa kitaransoittoa voi opiskella. Toki kaikista pienimmiltä paikkakunnilta ryhmätunteja ei välttämättä löydy, joten tällöin saattaa olla tarpeellista laajentaa hakua lähikuntiin.

Kansalaisopistossa opiskelet edullisesti

Entä millaiset paikat sitten tarjoavat ryhmätunteja? Monessa kaupungissa kitaransoiton ryhmätunteja tarjoavat esimerkiksi kansalaisopistot. Näitä opistoja voidaan kutsua myös työväenopistoiksi tai aikuisopistoiksi. Kansalaisopistot ovat oppilaitoksia, jotka ovat avoimia kaikenikäisille ihmisille. Usein niiden valikoimassa on musiikkikurssien lisäksi muun muassa käsitöihin ja taiteeseen liittyviä kursseja, kielikursseja sekä liikuntakursseja. Kansalaisopistoissa ei suoriteta mitään varsinaista tutkintoa, vaan niissä kuka tahansa voi käydä suorittamassa vaikka vain yksittäisiä kursseja. Kursseille osallistumiseksi ei siis vaadita mitään tiettyä koulutustaustaa, ja monesta kansalaisopistosta löytyy kitaransoiton ryhmätunteja myös täysille aloittelijoille, jotka eivät ole koskaan koskeneetkaan kitaraan.

Kansalaisopiston kurssit ovat yleensä melko edullisia, ja esimerkiksi puolen vuoden kitarakurssin voi saada jo muutaman kympin hintaan. Monesti kansalaisopistot tarjoavat myös alennusta esimerkiksi työttömille ja opiskelijoille jo valmiiksi edullisista hinnoistaan. Suomesta löytyy 181 kansalaisopistoa, joten hyvin suurella todennäköisyydellä juuri sinunkin lähistöltäsi löytyy yksi näistä.

Kansalaisopistoilta löytyy myös monesti valmiiksi tarpeeksi kitaroita kaikille ryhmäläisille. Omaa kitaraa ei siis välttämättä tarvitse heti hankkia, joten kansalaisopistossa opiskelu on tältäkin kannalta hyvin edullinen vaihtoehto. Toki jos kitaratunnit ovat esimerkiksi vain kerran viikossa, jossain vaiheessa haluat luultavasti alkaa harjoitella kitaransoittoa myös kotona. Tällöin sinun tulee luonnollisesti hankkia omakin soitin. Onneksi tosin akustisia kitaroita voi saada käytettynä jopa parilla kympillä.

Mistä muualta ryhmätunteja löytää?

Ryhmätunteja kitaransoiton opiskeluun löytyy myös monista musiikkiopistoista ja -kouluista. Näissä opiskelu on tosin monesti hieman hintavampaa, kuin kansalaisopistoissa opiskelu. Musiikkiopistonkin ryhmätunnit tulevat kuitenkin tästä huolimatta monesti halvemmiksi kuin yksityistunnit.

Joillain paikkakunnilla myös yksityishenkilöt saattavat järjestää ryhmätunteja kitaransoiton opiskeluun. Ennen kuin yksityishenkilön pitämistä kursseista alkaa kuitenkaan maksamaan, kannattaa hieman tutustua hänen taustoihinsa. Kitaratunteja kun voi pitää oikeastaan kuka vaan, eikä opettajan ammattitaidosta ole välttämättä minkäänlaisia takeita. Jos opettajan taustoista ei löydy tietoa, voit tiedustella, jos maksun voisi suorittaa vaikkapa vasta ensimmäisen tunnin jälkeen tai jos pääsisit vaikka yhdelle tunnille kuuntelemaan ennen maksun suorittamista.

Paikkakunnasta riippuen myös muut tahot saattavat tarjota kitaratunteja. Parhaiten saat omalla paikkakunnallasi tarjolla olevat vaihtoehdot selville yksinkertaisesti hakukonetta käyttämällä. Ei ole olemassa mitään yleispätevää vastausta siihen, minkä tahon tarjoamat ryhmätunnit olisivat parhaita. Erilaisille ihmisille sopivat erilaiset opettajat ja opetusmuodot. Hintakaan ei välttämättä kerro tuntien tasosta mitään, vaan edullisilla kansalaisopiston kursseillakin saattaa aivan hyvin olla tasokas opettaja. Kannattaa siis pitää mieli avoinna ja tutustua rauhassa kaikkiin tarjolla oleviin vaihtoehtoihin. Totuus kuitenkin on, että se mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle.