Sen lisäksi että kitara esiintyy monissa elokuvissa, on myös tehty useita lähinnä kitaransoiton tai kitaristien ympärillä pyöriviä elokuvia. Nämä voivat toimia loistavana inspiraationa aloittelevalle harrastajalle ja kokeneempi harrastaja taas ehkä voi jopa samaistua osaan näistä leffoista. Yksi asia on kuitenkin varmaa – viihtyminen on taattu.

School of Rock

School of Rock on varmasti monelle jo ennestään tuttu vuonna 2003 julkaistu komedialeokuva. Leffan pääroolissa nähdään Jack Black. Elokuvassa päähenkilö Dewey menee kämppiksensä tilalle sijaisopettajaksi kouluun. Ei mene kauaakaan, kun hän huomaa oppilaiden olevan musiikillisesti lahjakkaita ja päättää käännyttää heidät klassisesta musiikista rockiin. Sen lisäksi että elokuva on varsin viihdyttävä, se on myös musiikillisesti mukavaa kuunneltaa. Elokuvan aikana kuullaan nimittäin musiikkia monilta tunnetuilta yhteiltä; esimerkiksi The Wholta, AC/DC:ltä, Ramonesilta ja Black Sabbathilta. Leffassa myös mainitaan useita merkittäviä rock-maailman yhtyeitä, artisteja ja teoksia.

Crossroads – bluesjätkät

Tämä elokuva ei välttämättä ole nuoremman sukupolven joukossa niin tunnettu kuin edellinen, mutta ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Crossroads – bluesjätkät on vuodelta 1986 peräisin oleva musiikkidraama. Elokuvassa päähenkilö päättää myydä sielunsa paholaiselle ja toivoo saavansa vastineeksi ylivertaisen kitaransoittotaidon. Elokuvassa kuultavat kappaleet on säveltänyt Ry Cooder, ja hänen lisäkseen kitarassa kuullaan elokuvan aikana myös Steve Valta.

Sweet and Lowdown

Sweet and Lowdown on vuonna 1999 julkaistu Woody Allenin käsikirjoittama ja ohjaama draamakomedia. Elokuva kertoo 1930-luvulle sijoittuvan fiktiivisen jazzkitaristin Emmet Rayn tarinan. Elokuvan päähenkilö rakastuu mykkään naiseen, jota esittää Samantha Morton. Elokuvassa nähdään myös muun muassa Anthony LaPaglia ja Uma Thurman. Monien muiden Allenin elokuvien tapaan elokuva keskeytetään välillä ja näiden keskeytysten aikana muun muassa itse Allen kommentoi elokuvaa kuin sen hahmot olisivat oikeita ihmisiä.

Kitarat videopeleissä

Kitaroihin ja kitaransoittoon liittyen on tehty myös useita videopelejä. Suurimmassa osassa näistä päästään pelaamaan kitaran muotoisella ohjaimella. Useimmista peleistä ei ehkä ole hyötyä oikean kitaransoiton oppimisessa, mutta ne ovat silti varsin viihdyttäviä. Niitä voi mainiosti pelata sellainenkin henkilö, joka ei oikeasti osaa soittaa kitaraa ollenkaan, ja saada jonkinlaisen kuvan siitä, miltä kitaransoitto voisi tuntua.

  • Guitar Hero

Guitar Hero on kenties kaikista tunnetuin kitarapeli. Sitä voi pelata tietokoneella, PlayStation 2:lla, Playstation 3:lla, Xbox 360:llä, Wiillä ja Nintendo DS:llä. Kaikkien aikojen ensimmäinen Guitar Hero -peli julkaistiin PlayStation 2:lle vuonna 2005. Tämän jälkeen sarjan pelejä on julkaistu lähes 20 kappaletta lisää. Muita Guitar Hero -sarjaan kuuluvia pelejä ovat muun muassa Guitar Hero: Aerosmith, Guitar Hero: World Tour ja Guitar Hero: Metallica.

Guitar Heroa pelataan Gibson SG -kitaraa muistuttavalla ohjaimella. Ohjaimen kaulassa on viisi näppäintä, jotka edustavat oikean kitaran otelaudan välejä. Rungosta taas löytyy valkoinen pala, jolla “kieliä” niin sanotusti näppäillään. Käyttämällä kaulassa olevia näppäimiä sekä valkoista palaa pelaaja voi soittaa näytöllä vastaan tulevia nuotteja. Näytöllä on pelin aikana näkyvissä kitaran kaula, jossa esitetään nuotit, jotka pelaajan tulee soittaa.

  • Rock Band

Rock Band on hyvin paljon Guitar Heroa muistuttava peli, mutta kitaran lisäksi tässä pelissä voidaan käyttää myös rumpuja sekä mikrofonia. Mikrofoniin voi joko laulaa tai sitä voi käyttää tamburiinina kitarasoolon aikana. Pelin perusidea on kuitenkin täysin sama, eli pelaajan tulee “soittaa” soitinta muistuttavalla ohjaimella näytöllä näkyvien ohjeiden mukaisesti. Ja kuten pelin nimestäkin voi päätellä, ideana on, että peliä pelataan kavereiden kanssa “bändinä”. Rock Band -peli on julkaistu PlayStation 2:lle ja 3:lle, Xbox 360:lle sekä Wiille.