Vaikka suomalaiset kitaristit harvemmin yltävätkään ulkomaisille top-listoille, löytyy suomestakin kuitenkin useita todella taitavia kitaristeja. Alla olemme esitellet muutamia parhaista suomalaisista kitareista. Ehkä osa on jo sinullekin tuttuja?

Alexi Laiho

Markku Uula Aleksi Laiho eli taiteilijanimeltään Alexi Laiho, jota joskus Wildchildiksikin kutsutaan, on Children of Bodomin laulaja-kitaristi sekä perustajajäsen. Children of Bodomin lisäksi Laiho soittaa kitaraa myös huomattavasti tuntemattomammassa yhtyeessä nimeltään Kylähullut. Aikaisemmin hän on soittanut myös Impaled Nazarenessa sekä Sinergyssä.

Laiho on kaikkien aikojen ensimmäinen suomalainen kitaristi, joka on saanut oman artikkelin suosittuun kansainväliseen kitaristeille suunnattuun aikakauslehteen Guitar Worldiin. Samaisen lehden lukijat myös valitsivat Laihon äänestyksen kautta vuoden 2009 parhaaksi metallikitaristiksi. Laiho voitti kyseisessä äänestyksessä jopa Guns N’ Rosesin Slashin ja Metallican Kirk Hammetin. Kyseessä voidaan siis sanoa olevan todellakin maailmanluokan kitaristi. Myös suomalainen rocklehti Soundi on valinnut Laihon sekä parhaaksi soolo- että metallikitaristiksi. Eikä Laihon suosio alan lehdissä lopu vielä tähänkään – lisäksi hänet on myös valittu maailman parhaaksi metallikitaristiksi Total Guitar -lehden vuonna 2011 järjestämässä lukijaäänestyksessä.

Laiho soittaa japanilaisen kitara- ja bassovalmistajan ESP:n kitaroilla. Kyseinen yritys valmistaa ESP Alexi Laiho -nimistä kitaramallia. Hänen soittotyylinsä tunnetaan muun muassa runsaasta huiluäänten käytöstä varsinkin komppiosuuksien aikana. Laihon soittamat soolot ovat yleensä melko perinteistä hard rockia ja heavy metallia.

Albert Järvinen

Albert Järvinen muistetaan etenkin hänen urastaan Hurriganesin kitaristina. Moni on jopa sitä mieltä, että hän oli yksi merkittävimmistä Suomesta kotoisin olevista sähkökitaran soittajista kautta aikojen. Ennen Hurriganesia Järvinen soitti muun muassa seuraavissa yhtyeissä: The Harp, Poison ja Kalevala. Hän soitti uransa aikana sekä bluesia että rock-musiikkia. Hurriganesiin hän liittyi vuonna 1972, mutta pysyi yhtyeessä vain kolmen vuoden ajan. Näiden vuosien aikana hän sai tarpeekseen perinteisestä rock-musiikista ja perusti yhtyeen nimeltään Royals, joka ei tosin koskaan noussut Hurriganesin kaltaiseen suosioon.

Costello Hautamäki

Vesa-Pekka Hautamäki eli “Costello” Hautamäki tunnetaan erityisesti Popedan kitaristina. Hän on kuitenkin toiminut myös vuosina 2001–2003 tunnetun Hanoi Rocksin kitaristina. Lisäksi Hautamäki on levyttänyt myös soololevyjä. Ennen Popedaa Hautamäki soitti Sensuuri-nimisessä yhtyessä, mutta hän nousi varsinaiseen julkisuuteen vasta Popedan myötä.

Andy McCoy

Antti Hulkko, taitelijanimeltään Andy McCoy, tunnetaan parhaiten urastaan Hanoi Rocksin kitaristina, taustalaulajana sekä lauluntekijänä. Lisäksi hän toimi myös muun muassa Pelle Miljoona Oy:n sekä punkyhtye Briardin kitaristina.

Hanoi Rocksin ensimmäinen single julkaistiin vuonna 1980 ja se kantoi nimeä I Want You / Kill City Kills. Levy oli alkujaan suunniteltu McCoyn soololevyksi ja McCoy olikin säveltänyt sekä sanoittanut ison osan yhtyeen alkuaikojen kappaleista jo ennen yhtyeen perustamista. Ei ollut siis mikään ihme, että McCoysta tuli yhtyeen ensisijainen sanoittaja sekä lauluntekijä. Hän laittoi tosin monesti omiin nimiinsä sellaisiakin kappaleita, jotka eivät olleet hänen yksin tekemiään, vaan joko bändin yhdessä tekemiä tai Michael Monroen aikaansaannoksia.