Musiikin historiaan mahtuu lukuisia loistavia kitaristeja. Alla esittelemme kuitenkin muutaman tunntetuimmista ja yleisesti parhaana pidetyistä kitaransoiton taitajista.

Jimi Hendrix

Jimi Hendrix on nimi, jonka lähes jokainen tuntee, vaikkei olisi musiikkimaailmaan mitenkään erityisen paljoa perehtynytkään. Jimi Hendrix oli yhdysvaltalainen kitaristi sekä laulaja ja lauluntekijä. Hän aloitti kitaransoiton 15-vuotiaana ja soittouransa alkuvaiheilla The Isley Brothersin taustajäsenenä sekä Little Richardin kanssa. Vuonna 1966 Hendrix muutti kuitenkin Lontooseen ja hänen managerinaan aloitti The Animalsista tuttu Chas Chandler. Ei mennyt kauaakaan, kun Jimi Hendrix ja the Jimi Hendrix Experience olivat saaneet kolme hittiä Iso-Britannian top 10 -listalle. Nämä hittibiisit olivat tunnetut Purple Haze, Hey Joe ja The Wind Cries Mary. Pian Hendrix saavutti mainetta myös Yhdysvalloissa ja hänen kolmas sekä viimeinen albuminsa pääsi listojen kärkeen Yhdysvalloissa. Hendrixin ura valtavirrassa jäi kuitenkin vain neljän vuoden pituiseksi, sillä hän kuoli unilääkkeisiin ollessaan 27-vuotias.

Eric Clapton

Eric Clapton on Britanniasta kotoisin oleva kitaristi, laulaja sekä lauluntekijä. Häntä pidetään yhtenä kaikkien aikojen merkittävimmistä kitaristeista ja hän onkin muun muassa päässyt Rock and Roll Hall of Fameen kolmesti. 60- ja 70-luvuilla Clapton ehti soittaa useissa eri yhtyeissä: The Yardbird, Cream sekä Derek and the Dominos. Tällöin hän myös nousi kuuluisuuteen. Vuonna 2000 Clapton päätti jatkaa uraansa sooloartistina. Claptonin erikoisalan voidaan sanoa olevan säyseä rock tai bluesrock. Häntä on jopa luonnehdittu valkoiseksi blueskitaran mestariksi. Eric Claptonin soolouran tunnetuimpia hittibiisejä ovat muun muassa Wonderful Tonight, Tears in Heaven, I Shot the Sheriff ja Change the World. Hän on saanut soolomateriaalillaan useita Grammy-palkintoja.

Eddie Van Halen

Eddie Van Halen on Hollannissa syntynyt, mutta Yhdysvalloissa asuva sähkökitaristi, joka soittaa Van Halen -nimisessä yhtyeessä. Häntä pidetään yleisesti yhtenä rockin keskeisimmistä sähkökitaristeista, ja hänen soittotyylinsä on tehnyt vaikutuksen moneen. Moni pitää häntä jopa “tappingin”-keksijänä, vaikka todellisuudessa tätä harrasti jo Genesiksen Steve Hackett 1970-luvun alussa. Eddi Van Halen kuitenkin kehitti tätä tekniikkaa entistä pidemmälle ja hänen tapaansa soittaa pidetään varsin ainutlaatuisena. Hänen soittamansa musiikki on enimmäkseen hard rockia ja heavy metallia. Eddien yhtyeen aiempina niminä toimivat Rat Salade ja Mammoth, mutta lopulta yhtyeen nimeksi muutettiin Van Halen Eddie Van Haleninen sekä hänen rumpalina toimivan Alex Van Halenin sukunimen mukaisesti.

Jimmy Page

Jimmy Page on brittiläinen kitaristi, lauluntekijä sekä tuottaja, joka tunnetaan erityisesti The Yardbirdsin ja Led Zeppelinin kitaristina. Häntä on monesti kutsuttu yhdeksi kaikkien aikojen tärkeimmistä ja vaikutusvaltaisimmista rock-kitaristeista, ja häntä voidaan sanoa myös heavy metallin edelläkävijäksi. The Yardbirdsin raunioille perustettu Led Zeppelin on yksi rockin kaikkien aikojen menestyneimmistä yhtyeistä ja osa sen albumeista kuuluu rockin historian tunnetuimpiin albumeihin. Led Zeppelin kuitenkin hajosi vuonna 1980, ja pari vuotta tämän jälkeen Jimmy Page perusti yhtyeen The Firm, joka jäi kuitenkin lyhytikäiseksi. Nykyään Jimmy Page toimii sooloartistina.

Keith Richards

Keith Richards on the Rolling Stones -yhtyeestä tutuksi tullut kitaristi sekä lauluntekijä. Hän oli myös yksi yhtyeen perustajajäsenistä. The Rolling Stones teki ensimmäisen keikkansa kesällä 1962 ja 60-luvun puolivälissä se oli jo noussut maailmanmaineeseen. Vuonna 1969 yhtye muutti tyyliään enemmän suoraviivaisen rockin suuntaan. Tällöin Richardsin kitara nousi myös entistä suurempaan osaan yhtyeen musiikissa. Yhtyeen tunnettuihin kappaleisiin kuuluvat muun muassa Gimme Shelter, Wild Horses, Jumpin’ Jack Flash ja Ruby Tuesday. Yhtye on toiminnassa edelleen.